fbpx
Logotip Fundació Pere Casaldàliga
I Casaldàliga arribà a l’Araguaia

I Casaldàliga arribà a l’Araguaia

I llavors el gener del 68 vam venir el company Manuel Luzón i jo. Vam fer el curs de quatre mesos del CfI (Centre de Formació Intercultural). Si el Manuel i jo haguéssim vingut directament de Madrid al Mato Grosso ens obríem perduts. En els quatre mesos, malgrat que estàvem en una dictadura militar, vam tenir professors molt bons i xerrades molt bones. Ens van ajudar a llegir els diaris en les entrelínies: que els camperols estaven sent massacrats, que els indígenes estaven essent assetjats…, i que hi havia molts brasils; perquè si ets només a São Paulo a Porto Alegre do Sul, potser a casa d’uns religiosos que tenen la comunitat al centre de la ciutat, al barri més “chic”, difícilment et fas càrrec de la situació.

Vam venir previnguts. A més a més van venir diversos joves brasilers voluntaris (que van patir bastant amb nosaltres) i ens van obligar a seguir parlant portuguès i ens van passar la cultura (literatura, música, manera de parlar en aquesta regió…). Crec que va ser valuós, perquè fins i tot aquesta vivència va ajudar també a crear el mateix signe religiós missioner que tenim aquí.

Pere Casaldàliga amb els indis Xavante tot just havent arribat a l'Amazònia

Pere Casaldàliga amb els indis Xavante tot just havent arribat a l’Amazònia.

No hi havia infraestructura, salut, comunicació, educació, no hi havia pràcticament cap òrgan del govern que pugués atendre. Nosaltres vam haver de fer fins i tot, i encara ara ho fem, de vegades, l’apostolat de la suplència.

Ens va tocar viure aquesta regió que és entrada de l’Amazònia, anomenada Amazònia legal i ens va tocar viure a l’entrada de la dictadura militar. Vaig arribar aquí l’any 68. Era entrada del latifundi; va ser una mena d’assaig de latifundi amb els incentius fiscals que donava el govern: industrials del sud s’apoderaven d’una porció de terra d’aquestes regions i rebien els anomenats incentius fiscals, se’ls dispensaven molts impostos, se’ls permetia comprar maquinària a l’exterior sense gravàmens. I això significa prendre una decisió: amb el latifundi, amb la dictatura, o contra ells, a favor de les víctimes del latifundi, que eren els indígenes, els peons (treballadors del propi latifundi) i els “posseiros”, aquests pagesos sense terra que d’una manera força espontània en aquella època, sense organització, sabien que a Mato Grosso, a l’Amazònia, hi havia molta terra sense ningú i venien. Van ser uns autèntics “desvravadors”, com diem aquí, perquè ells van ser els que van patir les distàncies, manca d’infraestructura total. Quan varem fer pública aquella primera Carta Pastoral el dia de la meva ordenació precisament la titulem: “Una Església de l’Amazònia en conflicte són el latifundi i la marginació social”. No hi havia infraestructura, salut, comunicació, educació, no hi havia pràcticament cap òrgan del govern que pogués atendre. Nosaltres vam haver de fer fins i tot, i encara ara ho fem, de vegades, l’apostolat de la suplència.

I a l’Església estàvem vivint les conseqüències del Vaticà II i Medellín, que va ser pràcticament el nostre Vaticà II. Hi va haver molt Esperit Sant pel mig i gent lúcida, oberta, el clima era bo, malgrat tota la violència.

Es va viure un cert clima de profecia, inserció, superació de barreres. Fins i tot aquí al Brasil per a molts parlar de comunisme, de marxisme no espantava tant, perquè també el mateix marxisme aquí a l’Amèrica Llatina es va viure de manera molt més popular, molt menys soviètica. Mariátegui, marxista peruano, parla de l’ànima matinal, hi havia molta poesia marxista llatinoamericana i la causa indígena començava a sobresortir, a exigir reconeixement, el món negre també. Aquells subjectes emergents que hem dit a les nostres pastorals.

Pere Casaldàliga – 2007

Read more
L’ex-assessor de Lula, Paulo Maldos, participa a la campanya contra el feixisme organitzada per la Fundació Pere Casaldàliga

L’ex-assessor de Lula, Paulo Maldos, participa a la campanya contra el feixisme organitzada per la Fundació Pere Casaldàliga

Es fa necessari fer conèixer la difícil situació del poble del Brasil, sota el mandat del president Jair Bolsonaro, que acaba aquesta tardor. Per això, la Fundació Pere Casaldàliga va encarregar Paulo Maldos, exassessor del president Lula da Silva i alt càrrec amb la presidenta Dilma Roussef, pels drets humans i l’articulació social, fer una gira al mes de maig per diferents ciutats de Catalunya: Brasil-Món. Resistir i transformar. Compromís i militància en temps de feixismes. Paulo Maldos va informar, de primera mà, de les conseqüències de la política ultraliberal duta a terme pel president feixista, que bàsicament ha consistit en anul·lar els avenços socials que Lula da Silva i Dilma Roussef havien aconseguit, entre 2003 i 2016. Amb ells, la ciutadania, 217 milions d’habitants en el país més gran d’Amèrica Llatina, tenia dret a tenir drets, amb l’erradicació de la fam, la creació d’un sistema únic de salut, el foment de l’educació, el respecte pels drets dels pobles indígenes.

Durant les dues setmanes de gira, Maldos va donar conferències a Girona, Tarragona, Manresa i Cervera. També va donar entrevistes per explicar la situació al Brasil a diferents mitjans de comunicació nacionals, com els diaris La Vanguardia, Diari Ara, Regió 7, Diari de Tarragona o Nació Digital; les revistes FET a Tarragona i La República, i també a la Televisió de Girona, a Tarragona Ràdio i a Catalunya Ràdio. A més, recentement, Maldos, ha analitzat pel TN vespre de TV3 el risc del Brasil a caure en una dictadura.

Com cada any, la Campanya es realitza de manera participativa i gràcies al recolzament d’entitats amigues que s’hi comprometen. Així, a Tarragona, el Comité Óscar Romero va ser l’amfitriona i organitzadora, a Girona ho va ser la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, mentre que a Manresa i a Cervera, Justicia i Pau va fer possible la xerrada.

La Campanya 2022 de la Fundació va concloure el 29 de maig, amb La Trobada tradicional a Barcelona en la qual també van participar també la diputada al Congrés espanyol, la brasilera Maria Dantas, els teòlegs Juan José Tamayo i Víctor Codina i el sociòleg Flávio Carvalho. A Barcelona, ​​l’acte també va permetre aprofundir en el llegat social i polític de Pere Casalddàliga, així com conèixer la seva figura a través de l’anàlisi de seva poesia, que va oferir el jesuïta Víctor Codina.

Al Brasil, les pròximes eleccions del 2 d’octubre es perfilen com un duel entre Bolsonaro, que aspira a un segon mandat, i Lula da Silva, exonerat de tots els càrrecs de què se’l acusava pel Tribunal Suprem del Brasil. En aquests mesos previs, l’ambient polític i al carrer és de màxima tensió. Des de fa un any, les enquestes electorals donen com a clar guanyador a Lula da Silva, que es presenta amb la coalició dels demòcrates i que amb un pronòstic del 40% dels vots podria guanyar a la primera volta. L’actual president ha promogut, entre les seves radicalitzades bases, la utilització de les armes, en la seva aspre escalada verbal amenaça amb no acceptar el resultat de les eleccions ni respectar la vida dels opositors; una dictadura seria el seu somni.

En l’actualitat el Brasil es troba, doncs, entre la incertesa i l’esperança, i la Fundació Pere Casaldàliga treballa perquè l’Esperança i la Vida guanyin.

Berta Ramos, periodista

 

Read more

Pin It on Pinterest