fbpx

Arriba La Trobada 2024: decolonitzar el món i la vida

5 gener 2024

Com cada any (i ja en van 34!), l’Associació Araguaia i, ara, la seva “filla”, la Fundació Pere Casaldàliga, organitzem una campanya de sensibilització al voltant d’alguna de les causes que en Pere Casaldàliga ens va inspirar amb el seu exemple.

Per aquest 2024, aprofundirem en el tema que ens proposa l’Agenda Llatinoamericana Mundial: La decolonització del món i de la vida. Una reflexió sobre les nostres pròpies arrels culturals, costums, formes de veure el món i tots els àmbits de la vida que la colonització ha infectat i que ens fa partícips d’un model planetari que des de fa molt temps és insostenible.

Decolonitzar implica permetre que la diversitat de civilitzacions i les seves cultures es desenvolupin amb les seves pròpies cosmovisions, costums i estils de vida.

L’única convenció a complir és que no ha d’haver-hi pretensions colonitzadores. Ni eurocèntrics, ni asiaticocèntrics, ni americocèntrics, ni indigenocèntrics, ni andinocèntrics, ni africanocèntrics, ni arabigocèntrics, ni llatinoamericanocèntrics, ni cap altra cosmovisió que s’atribueixi la missió d’exportar a totes les nacions la seva única veritat.

Som susceptibles de pretendre imposar la nostra veritat, de reconèixer l’“error” de qui pensa diferent, de fer el que faci falta per desplaçar aquest món caduc i donar pas a un de nou, suposadament més just, però igualment imposat.

Creiem que és un tema trascendental, que ens afecta a tots i totes no només de manera abstracta i llunyana, sinó que de forma molt íntima en molts dels pensaments, paraules, accions i formes de veure la vida. La Campanya d’enguany doncs, ens proposa també un creixement personal.

El 17 de febrer tindrà lloc La Trobada, l’acte central de la Campanya, que enguay organitzem juntament amb el Llegat de Jaume Botey i Vallés, a l’Hospitalet de Llobregat. Per aquell dia us proposem:

9:30 Arribada, inscripcions i salutacions

10:00 Benvinguda

10:15 Xerrada amb José Fernández, frare dominic brasiler, assessor de diversos moviments socials i coordinador de l’Agenda Llatinoamericana Mundial en aquell país.

11:30 Taula rodona, conduïda per Natàlia Rosetti, on coneixerem les experiències de:

    – Mujeres Migrantes
    – Sindicato de Manteros
    – SOS Racisme
    – La Florida s’Aveïna

Torn obert de paraules

13:00 Tancament i brindis final

Programa La Trobada 2024

 

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes

.

LES DARRERES PUBLICACIONS

Àudio: entrevista a Casaldàliga

Àudio: entrevista a Casaldàliga

Al 2005, el Cardenal Ratzinger va ser escollit Papa. En ocasió d'aquella data, la Cadena Ser trucava a Pere Casaldàliga a São Félix do Araguaia. En aquesta entrevista, un lúcid i brillant Pere repassa el nomenament de Ratzinger i els desafiaments de l'Església, per...

read more
Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra

Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra

La Missa dos Quilombos és una emotiva obra musical que reconeix la valentia i perseverança del poble negre en el Dia de la Consciència Negra. A través de la fusió de la tradició catòlica amb els ritmes afrobrasilers, celebra la cultura negra i subratlla la necessitat de la justícia social. És un testimoni vibrant de la resiliència i una oportunitat per aprofundir en la història i la lluita dels quilombos en el context de l’esclavitud al Brasil.

read more

Pin It on Pinterest