fbpx

“La solidaritat ha d'ésser la consigna de vida i un desafiament per la pau”

Pere Casaldàliga
El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

La Fundació

Estem compromesos amb donar a conèixer la vida, l’obra i les causes del bisbe Pere Casaldàliga, essent altaveus i referents del seu missatge i lluitant per les seves causes.

Pere Casaldàliga amb Maritxu Ayuso a casa seva a São Félix do Araguaia

La Fundació ajuda a cuidar de la memòria i del llegat de Pere Casaldàliga, a Catalunya i al Brasil, i continua la seva lluita a favor dels col.lectius més exclosos.

Està fundada per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i per la família Casaldàliga i compta amb un patronat composat per amics, amigues i persones properes a la figura del Bisbe i compromeses amb les seves causes.

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Els objectius

El llegat de Pere Casaldàliga és molt ampli i l’objectiu de la Fundació és preservar-lo, donar-lo a conèixer i continuar-lo. A més, vetllem pel bon ús de la figura de Pere Casaldàliga i del seu missatge.

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Les accions

Heretant els més de 30 anys d’existència de l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i donant-nos la mà amb el diversos moviments i organitzaciones socials que en Pere Casaldàliga va crear al Brasil, la Fundació vol ser un «pas endevant» en la lluita per les Causes de la Justícia, la Pau i la Solidaritat.

Trobada de l'Associació Araguaia al 2017

01

Sensibilització

La construcció d’una Societat de Pau i Justícia va ser la Causa central de Pere Casaldàliga. La Fundació contribueix en la transformació del nostre Món a partir d’aquesta visió.

Campanya anual

Una de les activitats més importants que realitzem cada any a l’Associació ARAGUAIA, és l’elaboració i presentació d’una campanya de sensibilització sobre algun dels temes de les causes d’en Pere Casaldàliga.

En les campanyes i trobades que fem hem volgut que fossin persones, veus autoritzades i representatives dels moviments populars i/o eclesials d’aquells països, les que ens poguessin fer conèixer llurs processos històrics, dificultats i possibilitats de futur. Al mateix temps no hem volgut deixar de cercar el paral·lelisme entre les situacions d’injustícia que es donen allà i les que es donen entre nosaltres i sempre hem analitzat les diferents situacions des de les dues vessants: la realitat d’aquí i la d’allà, tot intentant veure quines són les causes que les provoquen i quin ha de ser el nostre compromís per a combatre-les.

Les persones que venen cada any per a la campanya contacten amb grups i persones d’aquí que tenen una problemàtica semblant a la seva o treballen en el mateix camp.

Comunicació
Cada mes, produïm almenys una matèria sobre algun tema relacionat amb la vida, l’obra o les causes de Pere Casaldàliga. A més, mantenim una presència constant a les xarxes socials de la Fundació, que hereda la tasca feta pel projecte Casaldàliga-Causes, amb continguts informatius, de sensibilització i de divulgació.
Cada dos mesos enviem un butlletí electrònic a 1.800 persones, en castellà, català i portuguès.

Posem ènfasi en donar a conèxier la realitat de l’Araguaia i, en general, de tot el Brasil, ja que considerem que és una mostra complerta i rica dels desafiaments que enfrontem com a Societat.

Exposició
Des del mes de gener del 2007, disposem de l’exposició “Pere Casaldàliga: una veu compromesa-“. Durant tot aquest temps, la mostra ha visitat 27 poblacions catalanes, i han estat milers les persones que n’han pogut gaudir, i ha anat acompanyada de xerrades, cicles de conferències, visites guiades per a nois/es, concerts… cosa que ha enriquit encara més el seu contingut. La seva inauguració va ser al Palau Robert de Barcelona, i l’ultim lloc on ha estat exposada fins ara ha estat a Lleida.

L’exposició mostra la vida i l’obra de Pere Casaldàliga amb una visió panoràmica. Ens explica la seva trajectòria, les seves idees, les causes per les quals ha lluitat i continua lluitant. Com ell mateix diu: “Jo sóc jo i les meves causes, i les meves causes valen més que la meva vida”. Causes, que han reflectit a llarg de la seva obra literària.

Agenda Llatinoamericana
L’Agenda Llatinoamericana Mundial ha estat una de les obres de Pere Casaldàliga. Fundador i co-director de la mateixa, juntament amb el teòleg José María Vigil, l’Agenda es publica en més de 30 països i compta amb desenes de col.laboradors.

Des de la Fundació n’organitzem una presentació cada any, aprofundint el tema sobre el qual tracta. A més, en fem divulgació -també de l’edició brasilera, i som un punt de venda al noste país.

02

Memòria

L’Arxiu de Pere Casaldàliga és l’obra d’una vida: la de la germana Irene Franceschini. Conté més de 250 mil documents. Entre ells, hi ha totes les seves cartes personals i més de 5.000 fotografies, testimonis d’una època.
Servei de documentació
En comunicació amb l’Arxiu físic, que es troba a São Félix do Araguaia, la Fundació posa a disposició un servei de documentació per persones interessades en conixer i divulgar la vida, l’obra o les causes de Pere Casaldàliga.
Accés a l'obra
Col.laborem per posar a disposició de tothom, com va deixar dit en Pere Casaldàliga, la seva obra. Per això, duem a terme diverses iniciatives per apropar els seus llibres, cartes i obres en general a la major part de persones possible, facilitant, per exemple, el fons bibliogràfic a les biblioteques públiques o disponibilitzant-les per internet.
Llegat físic
Els elements físics del llegat de Pere Casaldàliga són sobretot a l’Araguaia, però es tracta de símbols que representen valors universals i que, com a tals, cal conservar.

Per això, des de la Fundació participem de la comissió que cuida del llegat físic d’en Pere al Brasil i en donem suport.

Irene Franschini, alma del archivo de la Prelatura
La Valmeci i el Raimundo viuen a l'Assentament Dom Pedro
03

Cooperació

Entenent que la solidaritat apropa els pobles i ens humanitza, la Fundació col.labora estretament amb les causes dels camperols sense terra i els Pobles Indígenes a través de l’associació que Casaldàliga va crear al Brasil, l’Associação ANSA.
Agroecologia
Reforestem árees de selva que han estat destruïdes. Fem cursos i trobades amb camperols perque plantin a les seves terres, de manera que l’Amazònia es vagi recuperant i les famílies puguin menjar.
Economia Solidària
Des de l’any 2000 oferim microcrédits per persones que viuen en la pobresa extrema, sobretot a dones, per tal que puguin iniciar o ampliar petits negocis i millorar així la renda de les seves famílies.

A més, ajudem als camperols/es a plantar arbres fruiters. Després, a la nostra fàbrica de São Félix, transformem les fruites en suc i el venem per tota la regió. Així generem ingressos i millorem l’economia local.

Salut i Educació Popular
Fem cursos de salut bàsica i nutrició per dones en situació de vulnerabilitat. Fem complements alimentàris i d’higiene familiar amb plantes medicinals de l’Amazònia i ensenyem a fer-ne a casa.

Paral.lelament, recolzem la participació social, la mobilització, la comunicació crítica i la unió entre organitzacions socials per tal de multiplicar la nostra feina i anar construïnt una identitat col·lectiva comú.

Gràcies per fer un donatiu!

A continuació et demanarem algunes dades 

You have Successfully Subscribed!

Gracias por tu donativo!

A continuación te pediremos algunos datos

 

You have Successfully Subscribed!

Obrigado pela sua ajuda!

A seguir, lhe pediremos algumas informações

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest