fbpx

“La solidaritat ha d'ésser la consigna de vida i un desafiament per la pau”

Pere Casaldàliga
El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

La Fundació

Estem compromesos amb donar a conèixer la vida, l’obra i les causes del bisbe Pere Casaldàliga, essent altaveus i referents del seu missatge i lluitant per les seves causes.

Pere Casaldàliga amb Maritxu Ayuso a casa seva a São Félix do Araguaia

La Fundació ajuda a cuidar de la memòria i del llegat de Pere Casaldàliga, a Catalunya i al Brasil, i continua la seva lluita a favor dels col.lectius més exclosos.

Està fundada per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i per la família Casaldàliga i compta amb un patronat composat per amics, amigues i persones properes a la figura del Bisbe i compromeses amb les seves causes.
El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Els objectius

El llegat de Pere Casaldàliga és molt ampli i l’objectiu de la Fundació és preservar-lo, donar-lo a conèixer i continuar-lo. A més, vetllem pel bon ús de la figura de Pere Casaldàliga i del seu missatge.

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Les accions

Heretant els més de 30 anys d’existència de l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i donant-nos la mà amb l’altra organització que Pere Casaldàliga va crear al Brasil, l’Associação ANSA, la Fundació significa un «pas endevant» en la lluita per les Causes de la Justícia, la Pau i la Solidaritat.

Trobada de l'Associació Araguaia al 2017

01

Sensibilització

La construcció d’una Societat de Pau i Justícia va ser la Causa central de Pere Casaldàliga. La Fundació contribueix en la transformació del nostre Món a partir d’aquesta visió.

Campanya anual

Una de les activitats més importants que realitzem cada any a l’Associació ARAGUAIA, és l’elaboració i presentació d’una campanya de sensibilització sobre algun dels temes de les causes d’en Pere Casaldàliga.

En les campanyes i trobades que fem hem volgut que fossin persones, veus autoritzades i representatives dels moviments populars i/o eclesials d’aquells països, les que ens poguessin fer conèixer llurs processos històrics, dificultats i possibilitats de futur. Al mateix temps no hem volgut deixar de cercar el paral·lelisme entre les situacions d’injustícia que es donen allà i les que es donen entre nosaltres i sempre hem analitzat les diferents situacions des de les dues vessants: la realitat d’aquí i la d’allà, tot intentant veure quines són les causes que les provoquen i quin ha de ser el nostre compromís per a combatre-les.

Les persones que venen cada any per a la campanya contacten amb grups i persones d’aquí que tenen una problemàtica semblant a la seva o treballen en el mateix camp.

Comunicació
Cada mes, produïm almenys una matèria sobre algun tema relacionat amb la vida, l’obra o les causes de Pere Casaldàliga. A més, mantenim una presència constant a les xarxes socials de la Fundació, que hereda la tasca feta pel projecte Casaldàliga-Causes, amb continguts informatius, de sensibilització i de divulgació.
Cada dos mesos enviem un butlletí electrònic a 1.800 persones, en castellà, català i portuguès.

Posem ènfasi en donar a conèxier la realitat de l’Araguaia i, en general, de tot el Brasil, ja que considerem que és una mostra complerta i rica dels desafiaments que enfrontem com a Societat.

Exposició
Des del mes de gener del 2007, disposem de l’exposició “Pere Casaldàliga: una veu compromesa-“. Durant tot aquest temps, la mostra ha visitat 27 poblacions catalanes, i han estat milers les persones que n’han pogut gaudir, i ha anat acompanyada de xerrades, cicles de conferències, visites guiades per a nois/es, concerts… cosa que ha enriquit encara més el seu contingut. La seva inauguració va ser al Palau Robert de Barcelona, i l’ultim lloc on ha estat exposada fins ara ha estat a Lleida.

L’exposició mostra la vida i l’obra de Pere Casaldàliga amb una visió panoràmica. Ens explica la seva trajectòria, les seves idees, les causes per les quals ha lluitat i continua lluitant. Com ell mateix diu: “Jo sóc jo i les meves causes, i les meves causes valen més que la meva vida”. Causes, que han reflectit a llarg de la seva obra literària.

Agenda Llatinoamericana
L’Agenda Llatinoamericana Mundial ha estat una de les obres de Pere Casaldàliga. Fundador i co-director de la mateixa, juntament amb el teòleg José María Vigil, l’Agenda es publica en més de 30 països i compta amb desenes de col.laboradors.

Des de la Fundació n’organitzem una presentació cada any, aprofundint el tema sobre el qual tracta. A més, en fem divulgació -també de l’edició brasilera, i som un punt de venda al noste país.

02

Memòria

L’Arxiu de Pere Casaldàliga és l’obra d’una vida: la de la germana Irene Franceschini. Conté més de 250 mil documents. Entre ells, hi ha totes les seves cartes personals i més de 5.000 fotografies, testimonis d’una època.
Servei de documentació
En comunicació amb l’Arxiu físic, que es troba a São Félix do Araguaia, la Fundació posa a disposició un servei de documentació per persones interessades en conixer i divulgar la vida, l’obra o les causes de Pere Casaldàliga.
Accés a l'obra
Col.laborem per posar a disposició de tothom, com va deixar dit en Pere Casaldàliga, la seva obra. Per això, duem a terme diverses iniciatives per apropar els seus llibres, cartes i obres en general a la major part de persones possible, facilitant, per exemple, el fons bibliogràfic a les biblioteques públiques o disponibilitzant-les per internet.
Llegat físic
Els elements físics del llegat de Pere Casaldàliga són sobretot a l’Araguaia, però es tracta de símbols que representen valors universals i que, com a tals, cal conservar.

Per això, des de la Fundació participem de la comissió que cuida del llegat físic d’en Pere al Brasil i en donem suport.

Irene Franschini, alma del archivo de la Prelatura
La Valmeci i el Raimundo viuen a l'Assentament Dom Pedro
03

Cooperació

Entenent que la solidaritat apropa els pobles i ens humanitza, la Fundació col.labora estretament amb les causes dels camperols sense terra i els Pobles Indígenes a través de l’associació que Casaldàliga va crear al Brasil, l’Associação ANSA.
Agroecologia
Reforestem árees de selva que han estat destruïdes. Fem cursos i trobades amb camperols perque plantin a les seves terres, de manera que l’Amazònia es vagi recuperant i les famílies puguin menjar.
Economia Solidària
Des de l’any 2000 oferim microcrédits per persones que viuen en la pobresa extrema, sobretot a dones, per tal que puguin iniciar o ampliar petits negocis i millorar així la renda de les seves famílies.

A més, ajudem als camperols/es a plantar arbres fruiters. Després, a la nostra fàbrica de São Félix, transformem les fruites en suc i el venem per tota la regió. Així generem ingressos i millorem l’economia local.

Salut i Educació Popular
Fem cursos de salut bàsica i nutrició per dones en situació de vulnerabilitat. Fem complements alimentàris i d’higiene familiar amb plantes medicinals de l’Amazònia i ensenyem a fer-ne a casa.

Paral.lelament, recolzem la participació social, la mobilització, la comunicació crítica i la unió entre organitzacions socials per tal de multiplicar la nostra feina i anar construïnt una identitat col·lectiva comú.

Gràcies per fer un donatiu!

A continuació et demanarem algunes dades 

You have Successfully Subscribed!

Gracias por tu donativo!

A continuación te pediremos algunos datos

 

You have Successfully Subscribed!

Obrigado pela sua ajuda!

A seguir, lhe pediremos algumas informações

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest