fbpx

L’emotiu funeral de Pere Casaldàliga i el seu llegat inspirador per a la humanitat

7 agost 2023

Recordant la vida i l’obra de Pere Casaldàliga

Pere Casaldàliga, bisbe i teòleg de profunda convicció, es va destacar com un incansable lluitador pels drets humans. El seu llegat és una font inesgotable d’inspiració per a tots aquells que busquen construir un món més just i solidari.

Casaldàliga va dedicar la seva vida a defensar als més vulnerables, donant veu als marginats i denunciant les injustícies socials.

El seu esperit solidari i el seu compromís amb la justícia ressonaven en cada acció que emprendia. No tolerava el silenci davant les violacions de drets humans ni les desigualtats que assetgen tantes persones al nostre món.

Casaldàliga ens va ensenyar que no hem de conformar-nos amb una societat injusta. Ens va animar a actuar, a alçar les nostres veus i a estendre les nostres mans cap a aquells que més ho necessiten.

«Opteu per la militància social i política, també. Si la nostra fe; la nostra opció pel Regne no es tradueix en praxi social i política, llavors ens quedarem a mig camí.»

Pere Casaldàliga

El seu llegat ens inspira a ser agents de canvi, a treballar incansablement per un món més just i equitatiu. Ens recorda que cadascun de nosaltres té el poder de marcar la diferència en la vida dels altres i ens animava incansablement a participar de les comunitats i grups compromesos amb les Causes de la Vida.

Pere insistia en la necessitat de “lluitar”, de fer política en el nostre dia a dia. No va estar “simplement” al costat dels més pobres, sinó que es va posicionar i es va posar del seu costat i en contra dels opressors.

La teologia de la lliberació ha dit, i és veritat, que el nostre problema principal no és l’ateisme, és la idolatria del consumisme, del lucre… Per això dic sempre, i ho diuen altres molts, que el capitalisme no té salvació, no es pot batejar el capitalisme. Si és capitalisme, és el lucre, l’acumulació, el privilegi, la marginació i el diner per sobre de la persona humana, la negació fins i tot de les pròpies pàtries a causa de les multinacionals i transnacionals.

Pere Casaldàliga

Seguim el seu exemple, participem activament en les lluites per la lliberació, alcem la nostra veu contra la injustícia social i mostrem solidaritat amb els qui estan marginats. Com ell sempre deia: «amb la pau militant del Regne».

No deixem que el foc interior del compromís s’apagui!

El funeral com un retrobament per honorar la seva memòria i celebrar el seu llegat

Cada any, quan recordem la seva resurrecció («Si Crist va ressuscitar, nosaltres també ressuscitem, és la certesa, clara i rotunda, de la nostra fe cristiana.»), el llegat de Pere Casaldàliga brilla amb una llum encara més intensa. La seva partida va deixar un buit immens als nostres cors, però també ens inspira a seguir el seu exemple d’amor, valentia i compromís amb la Justícia.

El funeral de Pere Casaldàliga va ser un homenatge pòstum ple d’emoció i gratitud. Les seves paraules plenes de saviesa i la seva incansable lluita per la justícia social ens acompanyaran sempre. El seu llegat perdurarà en cada vida que va tocar i en cada causa que va defensar.

En aquests dies en què revivim la seva comiat, recordem les ensenyances de Pere Casaldàliga: el valor d’alçar la veu pels que no poden fer-ho, la importància de defensar els drets humans sense importar les adversitats i la necessitat imperant de construir un món més just i solidari.

La seva partida ens recorda que la nostra existència té un propòsit més gran: deixar empremta en aquest món, ser agents del canvi i marcar la diferència. Seguim el seu exemple valent i sincer per convertir-nos en millors éssers humans.

Pere Casaldàliga viurà eternament en els nostres cors com una flama ardenta que il·lumina el camí cap a un futur més equitatiu. En el seu honor, continuem treballant per un món on tots puguin viure amb dignitat i esperança.

Que el record de la seva Pasqua sigui un comiat emocionant però també una celebració de l’impacte positiu que va tenir a les nostres vides. Honrem la seva memòria portant endavant els seus ideals amb passió i inspiració.

Endavant! Seguim caminant junts cap a un món millor, recordant sempre el llegat de Pere Casaldàliga, un home que ens va ensenyar que cadascun de nosaltres té el poder de canviar el món.

Una visita virtual a la seva tomba: una invitació al compromís

A la vora del Riu Araguaia, al “cementiri dels karajá”, sota un arbre de pequi, es troba la tomba senzilla de Pere Casaldàliga, un túmul de terra amb una creu de fusta i una petita làpida amb el poema, en portuguès, que ell mateix va escriure com a epitafi: Per descansar jo vull això: aquesta creu de fusta pluja i sol aquests set palmells [de terra] i la Resurrecció.

A aquest lloc Pere havia fet molts enterros de camperols i peons desposseïts de tot, prostitutes, indis i suïcides, i també de cossos de persones sense identificar. Hi ha entre els arbres sepultures sense nom, acompanyant la seva. Uns metres més enllà, el riu enorme avança silenciós, entre Sao Félix i l’illa do Bananal.

El cos de Pere Casaldàliga és traslladat al cementiri a la vora de l'Araguaia pels indis Xavante

En un altre poema, deia Casaldàliga:

Que m’enterrin en el riu
a prop d’una garça blanca.
Allò altre ja serà meu
I aquella corrent lliure
que jo, passant, demanava,
serà pàtria recuperada. <…>

A aquest riu-vida de Casaldàliga i a aquesta tomba bressol de la resurrecció, us convidem a visitar avui, en l’aniversari de la seva Pasqua:

>> VISITAR VIRTUALMENT LA TOMBA DE PERE CASALDÀLIGA <<

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes

.

LES DARRERES PUBLICACIONS

30 de juliol: arribem a un món sense retorn

30 de juliol: arribem a un món sense retorn

Casaldàliga arriba a l’Amazònia brasilera el 30 de juliol de 1968. Mai més va tornar a Catalunya. Aquest és un fragment del seu testimoni escrit en primera persona i algunes de les primeres imatges que es conserven de la seva arribada.

read more
Comença la Campanya 2023 de la Fundació

Comença la Campanya 2023 de la Fundació

Pere Casaldàliga i el seu equip van revolucionar la comarca de l’Araguaia. Les seves iniciatives són avui referència en les polítiques públiques al Brasil i han inspirat lluites arreu. Enguany volem conèixer quina ha estat la petjada de Casaldàliga en l’educació.

read more
La utopia continua

La utopia continua

Per en Pere Casaldàliga, «la Utopia no és una quimera, sinó un desafiament». Per això, fa un temps, ens preguntava: com anem d’Utopia?… Li responem?

read more

Pin It on Pinterest