Aixi va ser el funeral de Casaldàliga
12 de setembre de 2020
La vida de Pere Casaldàliga
Pere Casaldàliga ha estat sepultat de la mateixa manera que va viure: humil i pobre.
El seu cos va arribar a São Felix do Araguaia el dia abans i va ser rebut per l’equip pastoral de la Prelatura de São Félix i per tota la gent del poble.
El poble Xavante va poder retornar a la seva terra ancestral al 2012, després de més de 50 anys d’exili. La feina de Casaldàliga n’ha estat clau. Fotografia: Associação ANSA
Al llarg d’aquella nit, es van fer diversos homenatges recordant els moments més significatius del seu pas per aquesta terra vermella. Testimonis emotius de tantes persones que van explicar el seu contacte amb la Prelatura i el seu bisbe.
Abans de començar la celebració de comiat d’en Pere, es varen llegir molts missatges que van arribar des de diferents llocs de Brasil i del món.
El grup d’antics agents que van passar per la Prelatura i moltes altres les persones que s’identifiquen amb la “caminhada” d’aquesta església varen oferir un pancarta amb imatges de totes les mans que han construit aquesta església particular de São Félix do Araguaia.
A les 8 del matí la celebració de la missa va començar amb un cant ritual dels indígenes del poble Xavante i continuà amb la intervenció del bisbe Adriano Ciocca Vasino, actual bisbe de la Prelatura de São Félix do Araguaia.
Els testimonis i les lectures coincideixen a dir que Pere Casaldàliga es va fer treballador amb els treballadors; indígena amb els Pobles Indígenes; i sense-terra amb les milers de camperols sense-terra.
Al final de la celebració, al voltant del cos d’en Pere Casaldàliga, l’equip que n’ha tingut cura els darrers anys va llegir un missatge de la família agraint-los la feina que han fet i acomiadant-se d’ell.
Veieu el vídeo amb fragments del funeral de Casaldàliga a l’Araguaia. Vídeo: Associação Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i ANSA
Dom Adriano va llegir l’emotiu missatge enviat per Dom Leonardo Ulrich Steiner, el bisbe que va succeir Casaldàliga a São Félix i que ara és arquebisbe de Manaus. Dom Leonardo deia en el seu missatge que en Pere ha estat un profeta, però molt més que un profeta, Casaldàliga ha estat un místic. Les seves paraules no eren només cartes, sinó esperit, perquè van ser generades per la seva profunda trobada amb Jesús i en Jesús amb els pobres.
També es va destacar el missatge enviat per Adolfo Perez Esquivel, Premi Nobel de la pau i amic de Casaldàliga.
Els bisbes de Porto Nacional, Miracema i Palmas, Tucumã i Juína també van participar de la missa-funeral.
Veieu el vídeo amb fragments del funeral de Casaldàliga a l’Araguaia. Vídeo: Associação Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga i ANSA
La celebració es va acabar amb un ritual del poble Xavante on expressaven la tristesa de tot aquest Poble en perdre algú que els ha ajudat tant.
Acabada la missa, el cos de Casaldàliga es va traslladar al Cementiri Karajá on va ser sepultat a terra, mirant al Riu Araguaia i amb una creu del Poble Xavante.
Ara, ens queda fer el possible per mantenir viu el llegat de Casaldàliga, mirant de viure segons el que ell ens va ensenyar amb el seu exemple de vida i les seves paraules.
Descansa en pau, estimat Pere.
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes
LES DARRERES PUBLICACIONS
Invitació per decolonitzar les nostres Teologies i Espiritualitats
Decolonitzar la nostra teologia i espiritualitat? Desconstruir la visió eurocentrista i abraçar amb totes les conseqüències una teologia no colonitzada? Aquesta és la invitació d’aquest text.
Arriba La Trobada 2024: decolonitzar el món i la vida
La Campanya anual de la Fundació Pere Casaldàliga tractarà sobre la decolonització del món i de la vida i tindrà com a acte central La Trobada 2024 a l’Hospitalet de Llobregat, organitzada conjuntament amb el Llegat de Jaume Botey i Vallés.
Àudio: entrevista a Casaldàliga
Al 2005, el Cardenal Ratzinger va ser escollit Papa. En ocasió d'aquella data, la Cadena Ser trucava a Pere Casaldàliga a São Félix do Araguaia. En aquesta entrevista, un lúcid i brillant Pere repassa el nomenament de Ratzinger i els desafiaments de l'Església, per...
Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra
La Missa dos Quilombos és una emotiva obra musical que reconeix la valentia i perseverança del poble negre en el Dia de la Consciència Negra. A través de la fusió de la tradició catòlica amb els ritmes afrobrasilers, celebra la cultura negra i subratlla la necessitat de la justícia social. És un testimoni vibrant de la resiliència i una oportunitat per aprofundir en la història i la lluita dels quilombos en el context de l’esclavitud al Brasil.
Eunice Dias de Paula: “Encara és molt habitual sentir que si no fos per en Pere i la Prelatura, aquest lloc nostre ja no existiria”.
Descobreix el testimoni de Eunice Dias de Paula, col·laboradora de Casaldàliga i indigenista, que va conviure amb el bisbe durant més de 40 anys. Coneix de primera mà la seva dedicació i compromís en la defensa dels drets humans i les comunitats indígenes. Una visió única sobre la vida i obra de Pere Casaldàliga.
Casaldàliga: Què és l’espiritualitat? Com ha de ser la nostra espiritualitat?
Descobreix l’espiritualitat de l’alliberament de la mà de Pere Casaldàliga. Una reflexió profunda sobre el seguiment de Jesús i sobre com ha de ser la nostra espiritualitat. Endinsa’t en aquesta obra inspiradora.