Comença la Campanya 2023 de la Fundació
Paulo Freire, educador brasiler, proposa l’educació com una possibilitat emancipadora. Concep l’educació com un acte eminentment polític, que cal entendre com la pràctica de llibertat; Freire va idear un projecte educatiu basat en la realitat concreta de la classe obrera, amb la finalitat de promoure, des d’una lectura crítica del món i de la paraula, la formació de la consciència fins que els treballadors i les treballadores esdevinguin subjectes de les seves accions i la seva història. Pel que fa al paper de l’educació, deia Freire (1996, pàg. 61), “ensenyar requereix entendre que l’educació és una forma d’intervenció en el món”.
Partint dels mateixos supòsits, Pere Casaldàliga, quan va arribar a la regió d’Araguaia, al nord-est de Mato Grosso, l’any 1968, predominava l’analfabetisme, l’absència de polítiques públiques de salut, educació o treball i una intensa concentració de terres, les conseqüències del qual van ser/són l’explotació de la classe obrera i els freqüents conflictes per la Reforma Agrària, va veure en l’educació un instrument de lluita i una possibilitat d’alliberar la població pobre i exclosa dels programes socials.
Per això, l’educació, en aquella època, es pensava des de la perspectiva d’una educació que “està guiada pel diàleg de la Pedagogia Crítica, amb objectius polítics d’emancipació, de lluita per la justícia i la igualtat social”. (CALDART, 2004, pàg. 18).
No obstant això, el llegat de Pere Casaldàliga en l’educació acostuma a ser un àmbit certament desconegut de la seva influència. Els efectes de la revolució educativa que es va dur a terme a l’Araguaia, en plena repressió militar i en un entorn marcat per la pobresa i l’aïllament encara són netament perceptibles en la societat d’aquella regió. Per aquest motiu, enguany volem aprofundir i conèixer més sobre la influència de Pere Casaldàliga en l’educació.
Petjades educatives a Araguaia. L’educació com a instrument de lluita i transformació social
Una lectura atenta de les petjades que ens han deixat les lluites en defensa dels camperols, dels indígenes, de la sanitat o de l’educació que van tenir lloc a la comarca de l’Araguaia, a l’Amazònia brasilera, ens pot aportar elements importants per a la reinvenció de les lluites actuals i per això també volem conèixer diverses iniciatives populars que s’estan duent a terme en l’àmbit de l’educació i que estan deixant petjada al nostre país.
El llegat que ens deixa la revolució educativa duta a terme a la comarca de la Prelatura de São Félix do Araguaia entre 1970 i 1990, confirma el potencial i les possibilitats que van nèixer a partir dels diversos projectes educatius alliberadors i que afavoriren la visibilitat social de la classe treballadora, posant damunt la taula temes com el dret a la terra, a la salut, al medi ambient, a la diversitat i als Drets Humans, tal com varen defensar, Paulo Freire i Pere Casaldàliga.
A casa nostra, projectes innovadors, emancipadors i transformadors que treballen cada dia arreu del territori com el Casal Claret, l’Associació Tapís o el Projecte Lliures, esdevenen llums d’esperança en la transformació social tan necessaria. Per això, enguany volem donar-los a conèixer i aprofundir en allò que fan.
Experiències com aquestes desenvolupades a l’Araguaia i arreu de Catalunya ens poden donar claus per l’esperança.
El programa de la Campanya
Per poder aprofundir en el llegat de Casaldàliga en l’àmbit de l’educació hem convidat la pedagoga brasilera Lourdes Jorge. Com ella mateixa es defineix:
«Sóc una dona, negra i camperola. Tota la meva formació personal i professional està marcada pels principis i les causes defensades per en Pere Casaldàliga a la meva comarca de São Félix do Araguaia»
Especialista en educació popular i part de l’equip Casaldáliga a l’Araguaia, la Lourdes ha liderat experiències educatives «alliberadores» que avui són referència a l’Amazònia. Ha conviscut amb en Pere Casaldàliga des de la infància i ha participat activament en les lluites que han transformat la comarca de l’Araguaia. A més, és autora de diversos treballs en l’àmbit de l’educació popular i sobre el llegat de Casaldàliga en la transformació educativa del Brasil.
La Lourdes vindrà des de São Félix do Araguaia, en un viatge de més de 2 dies (24 hores en autobús) per parlar-nos de la seva experiència i, per això, serà:
13/04 a l’Escola de Balsareny
14/04 a Manresa, amb Justicia i Pau
16/04 a Vic, a La Trobada de la Fundació
20/04 a Tarragona, a la Facultat de Pedagogia
24/04 a Barcelona, a la Casa Amèrica Catalunya
Veniu a compartir amb nosaltres tota aquesta vivència!
Si necessiteu més informació, no dubteu en escriure’ns a: info@fperecasaldaliga.org
Read more
Recent Comments