fbpx
Logotip Fundació Pere Casaldàliga
Qui sóc jo? Quina és la meva història?

Qui sóc jo? Quina és la meva història?

Qui sóc jo? Quina és la meva història?

Vivim una època d’enfrontaments polítics, de violència i d’egoisme. Un temps de destrucció ambiental. Molts falsos profetes menteixen per intentar obtenir vots o fer-nos ser el seu negoci. Un temps que requereix atenció! i reflexió! Però, amb tanta “palabrería” i tanta mentida, com orientar-se? com saber?.

Les tres preguntes cabdals

Mirem de respondre a aquestes tres preguntes:

1. Qui sóc jo?

2. Quina és la meva història?

3. Quin valor té aquesta terra?

i mireu,

Qui sóc jo?

1. Si jo no sóc només jo i em preocupo pel jovent, per la gent gran, per les dones, pel meu poble. Si jo no sóc només jo , sinó que sóc comunitat perquè és comjuntament que visc i és conjuntament com vull ser feliç. Si jo no sóc només jo i prefereixo arribar a la meta amb els altres que no pas sol, encara que caminem més lentament junts. Si jo no sóc només jo, perquè tenir cura d’altres és tan important com tenir cura de mi mateix i busco unió i no divisió. Llavors, jo no sóc només jo, sóc nosaltres.

2. Quina és la meva història?

Si la meva història, no és només la meva, sinó la de tots els que van venir davant meu i de tots els que estaven aquí abans que jo: migrants que busquen un lloc fugint de la misèria i de l’explotació; pobles que veient la seva terra envaïda o buidada, van donar la vida per defensar i preservar el seu territori. Si la meva història és una història de treball i de lluita compartida.
Llavors, la meva història, no és només la de la meva vida, és la de la nostra existència.

3. Quin valor té aquesta terra?

Si el valor d’aquesta terra va més enllà dels diners, perquè l’olor de la terra humida, els salts dels animals i les rialles de les aigües netes em treuen de la solitud i em provoquen alegries lliures.

Si el valor d’aquesta terra no és el de mercat, perquè els sons dels seus boscos i les aigües i els seus profunds silencis valen més que qualsevol cosa que pugui comprar o vendre.

Si el valor d’aquesta terra no és el de producció il·limitada perquè sento la pulsió de les fruites sense fertilitzants, l’olor de l’aire net i transparent a l’alba, la satisfacció de veure els camps sans, sense verí; la vida del bosc ferm.

Llavors, no tingueu dubte, JO SÓC NOSALTRES i NOSALTRES SOM TERRA.

Lola Campos, Operação Amazônia Nativa. 2018.

Coneix al Pere Casaldàliga i les seves causes

Subscriu-te al nostre butlletí mensual.

T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Read more
Alvorada: fugint de la repressió a l’Araguaia

Alvorada: fugint de la repressió a l’Araguaia

Alvorada: fugint de la repressió a l’Araguaia

Text elaborat a partir do treball de Marluce Scaloppe, de la UFMT: Jornal Alvorada: registro e história das lutas do povo do Araguaia em tempos de ditadura.

Quan es va inaugurar el diari Alvorada al 1970, els mitjans de comunicació al Brasil vivien sota una forta censura imposada per les autoritats militars.

La censura a la premsa també va caure sobre l’Església progressista, de dues formes: la censura de l’acció i dels pronunciaments de bisbes i religiosos; i la censura en els mitjans de comunicació de les diòcesis de tot el país.

Els militars d’una banda i les jerarquies de l’altra, controlaven el que es deia, el que es feia i el que es publicava.

No obstant això, els sectors progressistes de l’Església Catòlica, unint-se i articulant-se amb moviments populars i d’esquerra, van declarar la resistència al govern militar i, a poc a poc, van anar assumint un important paper polític al Brasil.

És en aquest context que la recentment creada Prelatura de São Félix do Araguaia, decideix crear el primer mitjà escrit de l’Amazònia, el diari Alvorada. Avui, 49 anys després i amb freqüència bimestral, encara se n’imprimeixen i es distribueixen 2.000 còpies.

Efectivament, el naixement del diari es dóna en un moment en què alguns líders episcopals, encoratjats per la CELAM , a Medellín, comencen a adoptar pràctiques “alliberadores”, moltes vegades en contra de la jerarquia eclesiàstica i sempre en contra de la dictadura.

Per això, l’aparició de ràdios comunitàries, revistes populars, circulars o diaris s’estén a través de les diverses diòcesis i prelatures del país com una forma d’oposició al poder i de posició al costat dels més pobres.

Així, des de la seva creació, el diari Alvorada es configuraria com el principal vehicle de comunicació entre les gents de l’Araguaia: una àrea d’aproximadament 150.000 km² al nord-oest de Mato Grosso, a l’Amazònia brasilera, comptava amb el primer mitjà de comunicació popular escrit.

En aquella època, al “vall dels oblidats”, com l’anomenen els vilatans, no hi havia telèfon, televisió, ràdio ni oficina de correus. Ni tan sols hi havia electricitat.

El diari, llegit moltes vegades en comunitat, a la llum d’espelmes, pels pocs que sabien llegir, es transformaria en un mitjà de comunicació de referència per a l’Araguaia.

ALVORADA en la tierra y en nuestras vidas.
Sol que abrasa y lluvia fuerte sobre el Araguaia.
El Araguaia lo trae todo en tu oleaje,
basta con saber mirar.

El verano seco de persecución
nos ha herido, dolido y enseñado.
Pero quien tiene coraje y Esperanza está de pie.
ALVORADA viene a decirnos que la vida continúa,
ALVORADA es un momento de conversación entre nosotros,
somos el Pueblo de Dios,
que se ha derramado en este campo, entre el Araguaia y el Xingu.

Periódico Alvorada, edición de enero de 1974

Fins a finals de la dècada de 1970, diverses persones de la Prelatura col·laboraven en els escrits i l’elaboració del diari. En primera línia sempre, la presència del bisbe Pere Casaldàliga, la germana Irene, el pare Falieiro (que va fer les il·lustracions del diari) i un grup de joves agents pastorals, entre ells Pontim i Moura.

El diari Alvorada per a nosaltres, per a moltes persones a São Felix és com la Bíblia, entens? Només estem segurs … si rebem algunes notícies aquí a Mato Gosso […] a la Cadena Globo […] parem atenció, però només estarem segurs, només ho confiarem quan surti a l’Alvorada. Així que considero que, per a mi i per a molts, llegir l’Alvorada és com si fos la Bíblia, entens? Per tant, és una cosa sagrada per a nosaltres.

Lindaura Paiva

Fins avui, el diari Alvorada està fet amb un llenguatge senzill, proper; i té moltes fotos i il·lustracions, especialment del pintor Cerezo Barredo , el pintor de l’alliberament.

Totes les activitats de la Prelatura hi tenen un espai important, així com la informació, la difusió i la formació permanent. El diari té una pàgina de formació bíblica i altres de salut i educació, així com d’altres que tracten els problemes socials històrics de la regió. [ Gonzaga, Agnaldo Divino ]

En una regió, encara marcada per les necessitats i les distàncies que dificulten la comunicació, el diari Alvorada és un vehicle d’unió i comunió important.

Crònica d’un període històric fosc, la publicació ens mostra la veu del poble entre el poble. La veu de la gent parlant-li a la seva gent.

A més, actualment, també es distribueix en diverses regions del Brasil i en altres països. [ Gonzaga, Divino Agnaldo ]

Coneix Pere Casaldàliga i les seves causes

Subscriu-te al nostre butlletí mensual.

T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Read more
Les obres de Casaldàliga a internet

Les obres de Casaldàliga a internet

Les obres de Casaldàliga a internet

Amb més de 50 obres publicades i centenars d’entrevistes concedides, Pere Casaldàliga també és comunicació.

Des de sempre ha manifestat la seva primera voluntat de dedicar-se al periodisme i, de fet, va ser director.

Pere Casaldàliga també és poeta. Ha escrit centenars de poemes que són segurament la forma més profunda de conèixer l’autor, les seves conviccions, les seves creences i la seva visió del Món.

Com accedir a la seva biblioteca

En motiu del seu 90è aniversari, José María Vigil i José María Concepción, amics del Bispe Pere, van posar en marxa un nou portal online amb tota la seva biografia i escrits, disponible per a descàrrega de manera gratuïta.

Es tracta de llibres, articles, poemes i altres escrits i intervencions de Pere Casaldàliga, que s’han pujat i s’estan pujant a aquest portal, de manera que la seva obra quedi a disposició de tota persona interessada en la tasca d’aquest missioner claretià.

Accedir-hi és molt fàcil .

Tots els continguts estan emmagatzemats a la plataforma Academia.edu, i Pere Casaldàliga té el seu propi lloc allà.

Es poden veure els títols, descarregar-los, comentar-los en línia amb altres persones, fer-se seguidor del portal i rebre notificacions, etc.

Coneix Pere Casaldàliga i les seves causes

Reb el nostre butlletí mensual.

T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Read more

Pin It on Pinterest