fbpx
Familias recebem cestas de alimentos

COVID-19 a São Félix do Araguaia: La resiliència a les comunitats locals

26 jul., 2021

A São Félix do Araguaia, les comunitats rurals continuen immerses en la lluita contra la COVID-19 que assola el món. Per desenes de famílies de petits agricultors, treballar i viure de la terra significa també gestionar els afectes, els ànims i els sentiments davant del dolor causat per la pèrdua i la tristesa que provoca una malaltia que ja ha matat a gairebé 450.000 persones a tot Brasil.

La recepta per a aquests mesos és la cura de la convivència familiar, el valor de la presència solidària i de les condicions de salut dels éssers estimats. Destinar temps a les oracions o als records que ens connecten amb allò diví i també, lògicament garantir una bona alimentació per a tota la família. Ara més que mai, la cura dels horts familiars s’ha tornat fonamental.

 

Família Alderice Silva de Sousa, Casulo Vida Nova – Foto de Lucas Pimentel.

 

Al costat d’aquestes famílies camperoles, la nostra sòcia local, l’ Associació d’Educació i Assistència Social Nossa Senhora da Assunção (ANSA) , juntament amb Mans Unides i MISEREOR ha ampliat i reforçat el suport a aquelles activitats productives orientades a garantir la seguretat alimentària. Per això, s’han distribuït més materials i hem reforçat l’assessorament tècnic en les hortes i a les plantacions d’arbres fruiters que donen de menjar les famíiles.

Altres cadenes productives que estem incentivant són la recol·lecció de llavors forestals que es venen a la Xarxa de Llavors del Xingu per a la recuperació d’àrees degradades i la fàbrica de polpa de fruita “Araguaia polpa de Fruites”, que transforma en suc natural la fruita recol·lectada per les famílies que viuen als assentaments de la regió.

 

Família Selma Torquatro Lima

Família Selma Torquatro Lima, Casulo Vida Nova – Foto de Lucas Pimentel.

 

Actualment, trenta-una famílies han pogut ampliar les seves hortes i garantir una alimentació de qualitat per a tots els seus membres. En una segona etapa, que iniciarem amb les primeres pluges, 28 famílies més podran tenir les seves pròpies hortes.

 

Es tracta d’iniciatives marcades pel protagonisme de les dones, que van demandar l’adopció de mesures per millorar l’alimentació de les famílies en situació de vulnerabilitat.

Actualment, trenta-una famílies estan sent ateses en les accions desenvolupades per la nostra sòcia local ANSA mitjançant la millora de petits horts i gràcies a la concessió de mini-crèdits solidaris per donar suport a altres iniciatives de generació d’ingressos a les comunitats. En una segona etapa, 28 famílies més podran organitzar les seves hortes i millorar les seves plantacions d’arbres fruiters als assentaments Dom Pedro, Mãe Maria, Casulo Vida Nova, Casulo Boa Esperança, PDS Bordolândia, Zeca da Doca i Patizal.

La planificació de les hortes i fruiters es fa col·lectivament, tenint en compte les característiques de cada família i de cada àrea. Després, decidim junts/es els materials que cada horta necessitarà, els comprem i els transportem fins a les cases. Mentrestant, cada família prepara l’espai, el tanca perquè no hi entrin animals, l’abona, etc. Després ja ve la sembra d’hortalisses com ara l’enciam, la rúcala, els tomàquets, la col, les cebes, l’albergínia, … i moltes altres varietats locals. Sempre, sense ús de verins.

 

Família Alderice Silva de Sousa

Família Alderice Silva de Sousa, Casulo Vida Nova – Foto de Lucas Pimentel.

 

Amb tota aquesta tasca, les famílies aprofundeixen en la cura de la salut en aquesta època de pandèmia, posant en pràctica els principis fonamentals per superar el COVID-19: bona alimentació, cura de les bones relacions familiars i de comunitat i seguiment dels protocols de distanciament social necessaris per a la protecció de la vida. Amb l’augment dels casos de COVID-19 a les comunitats, aquestes cures s’han intensificat cada vegada més per evitar la propagació del virus.

 

A més d’aquestes accions destinades a la Sobernia Alimentària de les famílies, ha estat necessari garantir que totes les famílies comptaven amb els equips de protecció necessaris i per a això hem distribuït kits amb productes d’higiene com mascaretes d’un sol ús, alcohol en gel, sabó en barra i sabó en pols, etc. amb un objectiu molt clar: que cada familia es pugui protegir adequadament independentement del seu nivell d’ingressos.

 

Des de l’inici de la pandèmia que va començar al març de 2020, hem lliurat també més de 200 cistelles d’aliments a famílies en situació de vulnerabilitat social, que no tenien el mínim per alimentar-se.

 

Mais de 200 famílias receberam cestas com produtos de alimentação básica

Enguany hem repartit més de 200 cistelles amb aliments essencials.

 

A la primera fila d’aquesta lluita contra el Coronavirus a l’Araguaia, l’Agent de Salut de la comunitat rural anomenada “Trevo do Macaco”, a l’Assentament Dom Pedro de São Félix do Araguaia, Rosilene Alves da Silva, lamenta que algunes persones, encara que siguin una minoria, tot i tantes morts causades per la malaltia, continuen negant-se a seguir les directrius dels agents de salut per adoptar cures preventives com l’aïllament social, l’ús de mascaretes i la realització de procediments higiènics rigorosos que poden salvar vides.

 

Fins a finals de juny, el COVID19 ha provocat 34 morts només al municipi de São Felix do Araguaia i ha causat més de 530.000 a tot el país.

 

Rosilene destaca la importància de la vacuna. Per a ella, tot aquest cura és una expressió d’amor al proïsme, impedint que els éssers estimats hagin de acomiadar-se de nosaltres, a causa de l’agreujament de la malaltia, que fins a finals de juny ja ha provocat 34 morts només al municipi de Són Felix do Araguaia i més de 530 mil a tot el país.

Unim les nostres mans i continuem amb la força de l’agricultura familiar per sembrar bones llavors, bones pràctiques i ser conscients davant aquesta situació dramàtica.

Per actualitzar-se sobre els casos de COVID19 al Brasil, poden accedir a dades oficials: AQUI.

 

Per Liebe Lima | Ana Lúcia Souza Silva

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes

.

LES DARRERES PUBLICACIONS

Arriba La Trobada 2024: decolonitzar el món i la vida

Arriba La Trobada 2024: decolonitzar el món i la vida

La Campanya anual de la Fundació Pere Casaldàliga tractarà sobre la decolonització del món i de la vida i tindrà com a acte central La Trobada 2024 a l’Hospitalet de Llobregat, organitzada conjuntament amb el Llegat de Jaume Botey i Vallés.

read more
Àudio: entrevista a Casaldàliga

Àudio: entrevista a Casaldàliga

Al 2005, el Cardenal Ratzinger va ser escollit Papa. En ocasió d'aquella data, la Cadena Ser trucava a Pere Casaldàliga a São Félix do Araguaia. En aquesta entrevista, un lúcid i brillant Pere repassa el nomenament de Ratzinger i els desafiaments de l'Església, per...

read more
Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra

Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra

La Missa dos Quilombos és una emotiva obra musical que reconeix la valentia i perseverança del poble negre en el Dia de la Consciència Negra. A través de la fusió de la tradició catòlica amb els ritmes afrobrasilers, celebra la cultura negra i subratlla la necessitat de la justícia social. És un testimoni vibrant de la resiliència i una oportunitat per aprofundir en la història i la lluita dels quilombos en el context de l’esclavitud al Brasil.

read more

Pin It on Pinterest