fbpx

Qui sóc jo? Quina és la meva història?

24 set.. 2019 | La vida de Pere Casaldàliga

Vivim una època d’enfrontaments polítics, de violència i d’egoisme. Un temps de destrucció ambiental. Molts falsos profetes menteixen per intentar obtenir vots o fer-nos ser el seu negoci. Un temps que requereix atenció! i reflexió! Però, amb tanta “palabrería” i tanta mentida, com orientar-se? com saber?.

Les tres preguntes cabdals

Mirem de respondre a aquestes tres preguntes:

1. Qui sóc jo?

2. Quina és la meva història?

3. Quin valor té aquesta terra?

i mireu,

Qui sóc jo?

1. Si jo no sóc només jo i em preocupo pel jovent, per la gent gran, per les dones, pel meu poble. Si jo no sóc només jo , sinó que sóc comunitat perquè és comjuntament que visc i és conjuntament com vull ser feliç. Si jo no sóc només jo i prefereixo arribar a la meta amb els altres que no pas sol, encara que caminem més lentament junts. Si jo no sóc només jo, perquè tenir cura d’altres és tan important com tenir cura de mi mateix i busco unió i no divisió. Llavors, jo no sóc només jo, sóc nosaltres.

2. Quina és la meva història?

Si la meva història, no és només la meva, sinó la de tots els que van venir davant meu i de tots els que estaven aquí abans que jo: migrants que busquen un lloc fugint de la misèria i de l’explotació; pobles que veient la seva terra envaïda o buidada, van donar la vida per defensar i preservar el seu territori. Si la meva història és una història de treball i de lluita compartida.
Llavors, la meva història, no és només la de la meva vida, és la de la nostra existència.

3. Quin valor té aquesta terra?

Si el valor d’aquesta terra va més enllà dels diners, perquè l’olor de la terra humida, els salts dels animals i les rialles de les aigües netes em treuen de la solitud i em provoquen alegries lliures.

Si el valor d’aquesta terra no és el de mercat, perquè els sons dels seus boscos i les aigües i els seus profunds silencis valen més que qualsevol cosa que pugui comprar o vendre.

Si el valor d’aquesta terra no és el de producció il·limitada perquè sento la pulsió de les fruites sense fertilitzants, l’olor de l’aire net i transparent a l’alba, la satisfacció de veure els camps sans, sense verí; la vida del bosc ferm.

Llavors, no tingueu dubte, JO SÓC NOSALTRES i NOSALTRES SOM TERRA.

Lola Campos, Operação Amazônia Nativa. 2018.

Coneix al Pere Casaldàliga i les seves causes

Subscriu-te al nostre butlletí mensual.

T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Pin It on Pinterest