COMUNICAT: Defunció de Pere Casaldàliga
8 d’agost de 2020
La vida de Pere Casaldàliga
Lamentem profundament comunicar que Pere Casaldàliga ha mort al Brasil en el dia d’avui a l’edat de 92 anys.
Nascut a Balsareny (Catalunya) el dia 16 de febrer de 1928, Casaldàliga va assumir amb radical coherència i compromís l’Opció pels Pobres i ha estat una de les figures més destacades de la Teologia de l’Alliberament.
Bisbe de la Prelatura de São Félix do Araguaia, a l’Amazònia brasilera, des de 1971, va prendre partit a favor dels camperols, dels sense-terra i dels Pobles Indígenes, i es va posicionar obertament contra els terratinents i tots els poders econòmics que neguen els drets de les persones i els pobles. La història de la lluita per la terra al Brasil no s’explica sense la figura de Casaldàliga.
Poeta, escriptor i comunicador per vocació, Casaldàliga ha estat autor o co-autor de més de 100 obres, que s’han traduït en diverses llengües i a través dels quals ha expressat els seus sentiments i passions més íntimes; el seu posicionament teològic basat en l’alliberament i l’esperança; la seva visió d’un món que necessariament ha d’optar per la justícia i la pau; i el seu compromís amb una Humanitat més “humana”. Ha estat co-autor de l’Agenda Llatinoamericana Mundial, que es publica en 10 països arreu del món des de 1992. Sempre disposat i disponible, ha concedit centenars d’entrevistes i escrit nombrosos articles, circulars i cartes.
Obertament compromès amb els que més pateixen, Casaldàliga ha dut una vida marcada per la coherència: el bisbe Pere ha viscut més de 50 anys en una casa humil feta de fang, amb les portes sempre obertes, al petit poble de São Félix do Araguaia, envoltat pels seus amics i amigues i la seva comunitat. Ha fet centenars de viatges en autobús per tot Brasil i sovint visitava les comunitats de la seva Prelatura -del tamany de tota Grècia- a cavall. Casaldàliga ha estat sobretot “poble enmig del poble”.
Bromista, decidit, incansable, animat i “xerraire” en Pere recordava cada un dels noms de les persones de la seva comunitat i els visitava sovint a casa seva, per més remota que aquesta estigués. Casaldàliga ha estat el seu poble.
Fundador de grups pastorals i organitzacions socials arreu del Brasil dedicats a la lluita per la terra, pels pobles indígenes i contra el capitalisme neoliberal i les diferències socials, ha defensat sempre la necessitat d’un compromís personal i comunitari amb els més pobres. Fruit d’aquesta visió, tenacitat i compromís profètic, Casaldàliga ha inspirat centenars de moviments socials que avui enriqueixen el teixit social d’Amèrica Llatina i lluiten per un món millor.
Moltes vegades censurat, silenciat i perseguit pels poderosos i havent patit diversos intents d’assassinat, Casaldàliga es va mantenir sempre fidel a la Utopia: sempre en lluita per construir el Regne de Déu a la Terra. Sempre amb esperança.
Pressionat i qüestionat pel Vaticà, sempre va mantenir una postura ferma favorable a la transformació radical de l’Esglèsia i la seva estructura clerical, defensant una Esglèsia pobra, co-responsable i participativa.
Avui, les associacions Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, des de Catalunya, i l’Associação ANSA, des de São Félix do Araguaia, lamentem profundament el traspàs d’en Pere Casaldàliga, al qual devem la nostra fundació així com cada un dels nostres més de 40 anys d’existència.
Estimat Pere: Des del més profund del nostre ésser agraïm la teva vida “donada”; l’esperança “esperançada” que ens ha fet i ens fa caminar; i tota la llum que ens has donat al llarg de tota la teva vida. Plens d’enyorança et diem que les teves lluites són les nostres; que el teu cor batega en cada un i una de nosaltres i que continuarem mirant de viure cada dia les teves Causes. SEMPRE, AMB ESPERANÇA!
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes
LES DARRERES PUBLICACIONS
Invitació per decolonitzar les nostres Teologies i Espiritualitats
Decolonitzar la nostra teologia i espiritualitat? Desconstruir la visió eurocentrista i abraçar amb totes les conseqüències una teologia no colonitzada? Aquesta és la invitació d’aquest text.
Arriba La Trobada 2024: decolonitzar el món i la vida
La Campanya anual de la Fundació Pere Casaldàliga tractarà sobre la decolonització del món i de la vida i tindrà com a acte central La Trobada 2024 a l’Hospitalet de Llobregat, organitzada conjuntament amb el Llegat de Jaume Botey i Vallés.
Àudio: entrevista a Casaldàliga
Al 2005, el Cardenal Ratzinger va ser escollit Papa. En ocasió d'aquella data, la Cadena Ser trucava a Pere Casaldàliga a São Félix do Araguaia. En aquesta entrevista, un lúcid i brillant Pere repassa el nomenament de Ratzinger i els desafiaments de l'Església, per...
Tribut a la lluita i resistència: Descobreix la Missa dos Quilombos en el Dia de la Consciència Negra
La Missa dos Quilombos és una emotiva obra musical que reconeix la valentia i perseverança del poble negre en el Dia de la Consciència Negra. A través de la fusió de la tradició catòlica amb els ritmes afrobrasilers, celebra la cultura negra i subratlla la necessitat de la justícia social. És un testimoni vibrant de la resiliència i una oportunitat per aprofundir en la història i la lluita dels quilombos en el context de l’esclavitud al Brasil.
Eunice Dias de Paula: “Encara és molt habitual sentir que si no fos per en Pere i la Prelatura, aquest lloc nostre ja no existiria”.
Descobreix el testimoni de Eunice Dias de Paula, col·laboradora de Casaldàliga i indigenista, que va conviure amb el bisbe durant més de 40 anys. Coneix de primera mà la seva dedicació i compromís en la defensa dels drets humans i les comunitats indígenes. Una visió única sobre la vida i obra de Pere Casaldàliga.
Casaldàliga: Què és l’espiritualitat? Com ha de ser la nostra espiritualitat?
Descobreix l’espiritualitat de l’alliberament de la mà de Pere Casaldàliga. Una reflexió profunda sobre el seguiment de Jesús i sobre com ha de ser la nostra espiritualitat. Endinsa’t en aquesta obra inspiradora.