fbpx

5 llocs web per conèixer l'”altre” Brasil

15 juny, 2019 | L'obra de Pere Casaldàliga

Segur que cada dia reps un allau de notícies, webs, blogs, twits i demés, així que avui volem compartir 5 pàgines web que nosaltres consultem habitualment per informar-nos i saber el que passa a les comunitats rurals, als assentaments, a les terres indígenes i en aquells llocs més allunyats dels “focus” dels més grans.

Al Brasil, el mercat audiovisual està completament dominat per la iniciativa privada….fins i tot per l’Esglèsia Evangèlica, que manté un dels canals amb més audiència del país, la Rede Record, propietat de l’Esglèsia Universal del Regne de Déu (ahí es nada!). Els canals d’informació públics són molt molt marginals.

Aqué et deixem el nostre llistat:

1. De olho nos ruralistas

Un observatòri dels negocis dels terratinents, de l’agronegoci. Per si voleu estar al cas de qui són els actuals “latifundistes” del Brasil, d’on tenen les seves terres, quins vincles tenen amb les grans empreses, com fan lobby per pressionar als partits, etc. Inclou una secció sobre els conflictes de terra i una altra sobre l’alimentació i els lligams de la industria alimentària amb els terratinents.

2. Repórter Brasil:

Una agència d’investigació periodística independent, amb focus en el treball esclau, des de la seva denúnicia a la prevenció, passant per les seves casuses. Un periodisme d’investigació excel.lent, de qualitat, per llegir amb calma.

3. Mídia Ninja

Una agència de notícies independents, alternatives, fora dels grans mitjans privats. Una visió diferent que posa el focus sobre “l’altre” Brasil i on podem seguir l’actualitat dels moviments socials, indígenes, etc. que, tot i que silenciats per molts, existeixen, es mobilitzen i reivindiquen els seus drets.

4. Operação Amazônia Nativa

Pàgina d’internet d’una de les organitzacions dedicades a l’indigenisme més antigues del Brasil. Fundada al 1969, l’Operação Amazônia Nativa (OPAN), treballa amb pobles indígenes del Mato Grosso i de l’Amazones, lluitant pels seus drets més essencials: l’alimentació, la salut i el territori. Per cert, un dels seus fundadors va ser el jesuïta espanyol Vicente Cañas, assassinat per terratinents per defensar al poble indígena Enawene Nawe al 1987. Amb l’OPAN estem fent molta feina en una de les árees indígenes més destruïdes “pels blancs”, la Terra Indígena Marãiwatsédé, a 120 Km de São Félix do Araguaia.

5. Instituto Socioambiental

No és una ONG petita i amb llarga història com ara l’OPAN o la nostra companya ANSA, sinó una organització amb presència a tot Brasil. Això té de dolent que a vegades no són tant aprop de la gent com esperariem, però, per altra banda, té de bo que poden disposar de professionals dedicats a la comunicació i això es nota. Us els posem sobretot perquè treballen molt al Parc Indígena del Xingu, a 150 Km de l’Araguaia i perquè ANSA hi col.labora comprant fruites per fer sucs, però també perquè tenen una base de dades sobre pobles indígenes molt ben feta i complerta, en castellà i en anglès: Pobles Indígenes del Brasil. 

Vols conèixer el Pere Casaldàliga i les seves causes

Subscriu-te al nostre butlletí mensual.
T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Pin It on Pinterest