fbpx

Una vida a l'Araguaia

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

L’esperança venç la por

La regió de l’Araguaia té el tamany de 5 Catalunyes. La majoria de carreteres no són asfaltades. L’hospital mínimament equipat és a 22 hores d’autobús i més del 30% de la població viu amb un sou de 100 euros al mes.

Pere Casaldàliga visitant les comunitats

Els grans terratinents han expulsat els pobles indígenes de les seves terres ancestrals i han impedit que milers de persones tinguin un tros de terra per viure.

Avui, les grans empreses de l’agronegoci de la soja han deforestat més del 80% de la vegetació original i han implantat un model econòmic que genera pobresa i exclusió.

La lluita de Casaldàliga i el seu equip ha aconseguit que els Pobles Tapirapé, Karajá i Xavante hagin recuperat la seva terra i que més de 15.000 famílies tinguin l’ús-de-fruit d’un tros de terra per viure.

Les desigualtats continuen sent, però, una xacra i el desafiament ambiental d’aquesta regió de l’Amazònia és urgent.

Casaldàliga a les comunitats rurals de la seva Prelatura
Casaldàliga a les comunitats rurals de la seva Prelatura

La lluita de Casaldàliga i el seu equip ha aconseguit que els Pobles Tapirapé, Karajá i Xavante hagin recuperat la seva terra i que més de 15.000 famílies tinguin l’ús-de-fruit d’un tros de terra per viure.

Les desigualtats continuen sent, però, una xacra i el desafiament ambiental d’aquesta regió de l’Amazònia és urgent.

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Què fem

La Fundació treballa al Brasil a través de l’Associação ANSA, fundada pel Pere Casaldàliga al 1974 per donar resposta a les necessitats més urgents de la gent de l’Araguaia.

Per això, “ser poble enmig del poble” és el lema que orienta totes les accions i es concreta, dia a dia, en una pràctica guiada pels següents principis bàsics.

Projecte SocioAmbiental

El Projecte Socioambiental treballa en assentaments per recuperar zones desforestades o cremades com a conseqüència de la implementació del model ramader extensiu.

Mitjançant l’organització de reunions i reunions entre tots els implicats i, sobretot, mantenint un treball constant de visites tècniques a les zones d’aquestes comunitats, es duu a terme la planificació, seguiment i avaluació de grups, individuals i de grups. Es consideren els interessos i les possibilitats de cada família, utilitzant diferents espècies, dissenys i tècniques de plantació per dur a terme la reforestació. Les plàntules d’arbres autòctons s’utilitzen intercalades amb la sembra directa i diversificada de llavors. En plantar, ANSA fomenta la cooperació de grups d’afinitat, promovent esforços conjunts.

  • Famílies participants: 230
  • Comunitats implicades: São Félix do Araguaia, Assentamento Dom Pedro, Assentamento Mãe Maria, Assentamento Vida Nova I e II.

 

Camperols a São Félix do Araguaia

Més de 230 famílies han fet petites hortes o plantat arbres fruiters per alimentar-se

Araguaia Polpa de Frutas

Gestionada per ANSA des de l’any 2000, Araguaia Polpa de Frutas existeix de manera estructurada des del 2005. La fàbrica es troba a São Felix do Araguaia i produeix polpes naturals congelades de 20 fruites autòctones i cultivades a la regió.

Anualment, unes 250 persones reparteixen fruites a Araguaia Polpa de Frutas. La majoria són pagesos periurbans o assentats. Per als agricultors periurbans, és una forma de complementar els ingressos familiars aprofitant els fruits dels jardins i les granges, i per als agricultors dels assentaments es configura com una alternativa real per diversificar la producció de les seves terres.

  • Famílies participants: 250
  • Comunitats implicades: São Félix do Araguaia, Assentamento Dom Pedro, Assentamento Bordolândia.

 

Famílias coletam e plantam frutas no Araguaia

Famílias coletam e plantam frutas no Araguaia

Crédito Popular Solidário

A São Felix do Araguaia, és freqüent trobar petits cartells davant de les cases que anuncien «manicura», «modista» o «veure plàtans». Les petites empreses informals representen una part important de l’economia local, però tenen una capacitat limitada per invertir i créixer. Són treballadors i treballadors creatius al camp o a la ciutat, però sense capital ni condicions per accedir al crèdit dels bancs tradicionals. Va ser precisament amb el suport d’aquesta gent que va néixer el projecte d’ANSA Popular Popular Credit (CPS).

La diferència entre el microcrèdit i el crèdit tradicional atorgat pel sistema bancari no només es troba en l’import prestat. Tot i que els bancs comercials requereixen garanties materials per concedir un préstec, en microcrèdit, la garantia és la mateixa comunitat. Es crea una relació de confiança entre els membres d’un grup solidari i entre aquest grup i l’agent de crèdit. En el grup solidari, els membres es recolzen mútuament en les activitats productives. L’equip de CPS està present donant suport al progrés dels projectes i dels pagaments. Així, es reprèn l’origen llatí de la paraula credit, credere, amb el significat complet de «creure».

  • Famílies participants: 400
  • Comunitats implicades: São Félix do Araguaia i Assentamento Dom Pedro

Microcrédito no Araguaia

Donem petits préstecs, amb la garantia de la paraula comunitària, per muntar petits negocis informals

Saúde na Horta

El projecte Saúde na Horta busca posar en valor aquest coneixement, oferint suplements alimentaris i remeis naturals a la població i promovent la investigació i sistematització dels coneixements i usos de les plantes medicinals. Tota aquesta informació es comparteix mitjançant intercanvis, tallers i visites guiades al jardí.

El projecte va començar el 2006 a partir del llegat del coneixement sobre remeis casolans de la Pastoral da Criança a São Felix do Araguaia. En aquests vuit anys de treball continu, Saúde na Horta s’ha consolidat en la promoció de la salut natural en un municipi on el sistema de salut convencional té una estructura física i personal insuficients. Al mateix temps, el coneixement sobre les propietats medicinals de les plantes autòctones o cultivades, tot i que poc valorat, està estès a la població local.

  • Famílies participants: 100
  • Comunitats implicades: São Félix do Araguaia
Fabricació de xarop amb mètodes tradicionals

Fabriquem medicaments amb plantes medicinals de l’Amazònia i el Cerrado per prevenir dolències a les comunitats més excloses.

 

Articulação Xingu-Araguaia

La regió de l’Araguaia té la mateixa mida que Grècia. La majoria de les carreteres no estan asfaltades i a la temporada de pluges es tornen impracticables.

En aquest context, és fàcil entendre que les associacions i articulacions entre actors socials són més que necessàries per assolir els objectius dels projectes que desenvolupem. Al llarg dels més de 40 anys d’existència, sempre hem tingut col·laboracions amb altres entitats de la societat civil que operen a la regió.

Respondent a aquesta vocació de «construir col·lectivament», en els darrers anys hem impulsat, per exemple, una estratègia d’acció amb l’organització indígena Operation Amazon Native (OPAN) per treballar amb el Poble Xavante de la terra indígena Marãiwatsédé.

Així mateix, per tal de millorar l’estratègia socioambiental participem activament de la Xarxa de Llavors del Xingu, que agrupa més de 500 famílies de camperols que es dediquen a collir llavors, preparar-les i vendre-les per reforestar l’Amazònia.

Collita de llavors a l'Assentament Dom Pedro

El Sr. João Carlos és un dels col.lectors de llavors a l’Assentament Dom Pedro

 

 

El barret de palla, el rem i les sandàlies són símbols de Pere Casaldàliga

Com treballem

La Fundació treballa al Brasil a través de l’Associação ANSA, fundada pel Pere Casaldàliga al 1974 per donar resposta a les necessitats més urgents de la gent de l’Araguaia.

Per això, “ser poble enmig del poble” és el lema que orienta totes les accions i es concreta, dia-a-dia, en una práctica guiada pels següents principis bàsics.

Acollida gratuïta i útil

“Capacitat d’encontre i diaconia. No només baixar de l’ase i tenir cura dels caiguts quan, per casualitat, els trobem a la vora del camí, sinó fer-nos presents. De vegades, acollir només amb una paraula o un somriure, però sempre acollidor, gratuït. Fer de tots els ministeris i totes les professions aquell servei generós i desinteressat.”

Pere Casaldàliga

Coexistència fraterno-sororal

“A això es redueix al nou manament. Aquest és el repte més gran i diari de les persones, de les comunitats i dels pobles. Conviure, viure junts, no només coexistir; viure afectuosament en fraternitat i germanor; no només en la tolerància mútua. Ajudar a fer la vida agradable.”

Pere Casaldàliga

Testimoni de coherència

“Es diu que vivim en la civilització de la imatge; que el món vol «veure». Donar testimoni, avui més que mai, quan tot es veu i se sap tot, ha de ser coherent, sens falta, a la vida personal i social. Aquest món tan malmès per les mentides i la corrupció, ens demana veritat i transparència”.

Pere Casaldàliga

Compromís profètic

«Ara és l’hora -i potser ho és més que mai-, de comprometre’s profèticament contra el déu neoliberal de la mort i l’exclusió. La caritat sociopolítica és la forma més estructural de caritat. Arriba fins a les causes, no es queda només en els efectes. Cuida la vida. Transforma la història.”

Pere Casaldàliga

Gràcies per fer un donatiu!

A continuació et demanarem algunes dades 

You have Successfully Subscribed!

Gracias por tu donativo!

A continuación te pediremos algunos datos

 

You have Successfully Subscribed!

Obrigado pela sua ajuda!

A seguir, lhe pediremos algumas informações

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest