Covid-19: CRIDA DES DE L’ARAGUAIA
A la regió de l’Araguaia, a l’Amazònia brasilera, l’arribada del Coronavirus pot ser tràgica.
El virus afecta especialment a les persones més pobres, les que no tenen una ocupació regular o viuen en entorns de vida precaris com ara els assentaments i comunitats rurals on treballem.
Moltes famílies depenen exclusivament de la fira quinzenal que s’organitza a São Félix do Araguaia i que s’ha suspès degut al confinament.
També suposa un major risc per a les dones, doncs són majoria en els sectors sanitari i de cures.
A més, ens preocupen especialment els Pobles Indígenes doncs l’entrada del virus a una de les seves comunitats podria ser letal per tot un poble.
FES UN DONATIU
« La solidaritat ha de ser consigna de vida i un desafiament per la Pau »
Pere Casaldàliga
QUÈ ESTEM FENT CONJUNTAMENT AMB L’ASSOCIAÇÃO ANSA?
FRENAR EL VIRUS GARANTINT EL CONFINAMENT
Hem augmentat la quantitat d’aliments que donem a les famílies més vulnerables, per tal que puguin quedar-se a casa amb garanties i no hagin de sortir al carrer per treballar.
Amb el teu donatiu, podrem arribar a més persones i mantenir a més famílies segures.
NO DEIXAR NINGÚ ENRERE
Treballem amb el govern municipal i els organismes d’atenció a la salut indígena perquè l’impacte del coronavirus no castigui més als col·lectius més vulnerables. Per això estem participant activament dels gabinets de crisi i de les reunions dels equips municipals.
SER AMB LES PERSONES QUE MÉS PATEIXEN
PER AIXÒ VOLEM:
Donar més cistelles d’aliments essencials a les famílies més vulnerables. Necessitem atendre sobretot a les comunitats de camperols més distants, a qui el confinament afecta de manera especial. Ens hem de centrar sobretot amb famílies amb nens i garantir-los que podran menjar tres cops al dia.
Incrementar la producció de mascaretes.
Tot incorporant més persones a la iniciativa de costura que hem engegat. Volem garantir que, almenys la població més vulnerable, tingui accés a mascaretes per prevenir els contagis.
Facilitar ajuts directes, diners.
Per aquelles famílies que no poden pagar les despeses més bàsiques, com ara el butà per cuinar. En situacions d’extrema necessitat cal garantir un mínim vital per tal de cuidar i cuidar-nos.
COM ESTÀ LA SITUACIÓ A L’ARAGUAIA?
1 RESPIRADOR
Hi ha un únic respirador per una àrea del tamany de tota Catalunya
1 HOSPITAL
Un únic hospital ha d’atendre a 4 municipis i 4 comunitats indígenes
5 HORES
Des de les comunitats rurals es triga entre 2 i 5 hores de viatge per arribar a l’hospital
50 EUROS/MES
Més del 30% de les famílies viuen sota el llindar de la pobresa
Solidaritat no és donar el que et sobra
sinó compartir el que tens
UNA MOSTRA DEL QUE FEM A L’ARAGUAIA
La formació política i la construcció d’una consciència política i d’una identitat pròpia és una tasca constant a l’Associació. Per això, organitzem grups de dones i grups de joves camperols que s’empoderen per reivindicar els seus drets.
A més, per tal de fer augmentar el teixit social de l’Araguaia treballem amb les associacions i sindicats de camperols i liderem la principal plataforma d’entitats socials de la regió, que lluita pels drets socio-ambientals dels Pobles Indígenes i dels petits camperols.
Donem petits préstecs (microcrèdits), de fins a 200 euros, per ajudar les famílies que viuen sota el llindar de la pobresa a començar o millorar petites idees d’auto-ocupació: vendre gallines, brodar estores i draps de cuina, fer sabor casolà, muntar un carretó per vendre pa al carrer, etc.
Cada any signem més de 300 microcrèdits i anem construint una economia local menys desigual.
A més, donem cursets per a noies que han de ser mares en breu i oferim complements nutricionals naturals per als infants en situació de vulnerabilitat.
Acompanyem els Pobles Indígenes en la seva lluita per la terra, mobilitzant-nos, donant a conèixer les seves causes i pressionant al Poder Públic.
Molts viuen en terres que han estat totalment destruídes pels grans terratinents. Per això, cal que els ajudem a plantar per garantir la seva Sobirania Alimentaria i perquè recuperin les seves tradicions i cultura.
Amb prop de 100 famílies plantem arbres en zones de la selva que han estat desforestades i les ajudem perquè facin hortes que els proporcionin aliments.
Des de l’associació organitzem reunions perquè les famílies, juntes, plantin; els ajudem amb els materials que necessiten per treballar la terra; amb les llavors que fan falta; amb l’adob per les hortes; i tenim un agrònom que els acompanya, els orienta, dóna consells, etc.
A més, tenim una fàbrica de sucs de fruita per tal que les famílies puguin obtenir uns ingresos dels arbres fruiters que van plantant.