Aquest és el “diari alternatiu més antic del Brasil que encara s’edita”
Com diu el bisbe Casaldàliga, el diari Alvorada és “el diari alternatiu més antic del Brasil que encara està en circulació”. Enguany compleix 50 anys, renovat, actualitzat i amb bona salut. Sempre fidel als seus principis comunicatius i de transformació.
17 de maig de 2020
L’obra de Pere Casaldàliga
Al gener d’enguany, el nostre petit diari “ALVORADA” va complir 50 anys. Va ser el primer mitjà de comunicació de l’Araguaia.
Han estat 50 anys explicant com ha estat el recorregut de la nostra Prelatura, però sobretot, enregistrant la vida i les lluites de la gent d’aquesta regió.
Per a celebrar aquestes noces d’or, res millor que recuperar una mica de com va començar aquesta publicació.
“Correu d’amistat”
El primer número de l’“ALVORADA – Folha (full) de la Prelatura de São Félix, com es va dir, va sortir al gener de 1970. Un sol full mimeografiat.
Buscàvem un nom per a aquest “full” i en aquell moment va arribar a Santa Terezinha el Pare Francisco Jentel, en una canoa que havia batejat com “Alvorada” (alba). La seva arribada, tallant la superfície immòbil del Riu Araguaia, va inspirar el nom del primer vehicle de comunicació d’aquesta regió.
Portada de la darrera edició del diari Alvorada, 1er. trimestre de 2020
En aquell primer número, s’explicava l’objectiu del diari:
«En aquest moment, “Alvorada” pretén ser:
– correu d’amistat,
-programa de renovació,
– missatge de l’Evangeli.
Un “full” de llum i serenitat, en les alegries de tots, en les necessitats comunes, per al treball al qual estem cridats.»
La resta del primer número presentava el PROGRAMA PASTORAL amb les normes i indicacions per a rebre el Baptisme, el Matrimoni i la Primera Comunió i anunciava la realització de les Campanyes Missioneres.
El segon número està datat en 29/3/70. “Pasqua” i explicava que el Bisbe Pere Casaldàliga havia anat al metge a Goiânia (una ciutat a 1.200Km de la regió), així com la visita del Secretari d’Educació a São Félix, la inauguració del Cinema Samira, l’anunci que Luciara tindria un motor de gasoil per a generar llum, alguns matrimonis, el funcionament del Gimnàs Estadual de l’Araguaia (la primera escola instal.lada), etc.
També contenia un breu comentari sobre el Sagrament del Baptisme i començava a divulgar les parts principals de l’Encíclica de Pau VI “Desenvolupament dels Pobles (Populorum Progressio)” que va continuar en els següents números.
Subscribiu el BUTLLETÍ amb continguts inèdits
Conegueu MÉS de Pere Casaldàliga i la seva feina a l’Amazònia.
Fet des de l’Araguaia i des de Barcelona!
Una veu que incomodava
En els seus 50 anys d’existència, l’“ALVORADA” va ser la veu, gairebé l’única, que va denunciar la violència i l’arbitrarietat de les autoritats i el latifundi a la nostra regió i que va estimular la unió entre els treballadors.
L’“ALVORADA”, estimat per molts, odiat per uns altres, va tenir notorietat nacional, quan un número falsificat va aparèixer en la pantalla de la cadena Globo, tractant de criminalitzar el treball de la nostra Església.
L’“ALVORADA” ha estat objecte d’estudi per part d’alguns investigadors interessats en la premsa alternativa.
Ara, al 2020, 50 anys després, el diari “ALVORADA” continua essent fidel als seus objectius i continua publicant notícies de la comunitat, difonent l’Evangeli i el camí de l’Església al Brasil i a la resta del món.
Portada del periódico Alvorada de 1974.
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Coneix MÉS de Pere Casaldàliga
i les seves causes
LES DARRERES PUBLICACIONS
Dia dels Pobles Indígenes 2021: la lluita dels Xavante continua
En aquest Dia dels Pobles Indígenes 2021 recordem una de les lluites indígenes més emblemàtiques del Brasil: la represa de la Terra Indígena Marãiwatsédé per part de el Poble Xavante, que al 2012 va provocar un dels últims intents d’assassinat a Pere Casaldàliga.
La Setmana Santa de Casaldàliga
Aquest és el relat del propi Pere Casaldàliga celebrant la Setmana Santa en una de les comunitats de l’Araguaia al 1985.
Carta oberta al germà Romero
Impressionant, dura, profunda i comprometedora carta que Casaldàliga envia a Òscar Romero als 25 anys del seu assassinat per l’extrema dreta a El Salvador. Als 41 anys de la seva mort, la recuperem, ara en català.
3 motius que han dut al Brasil a ser el centre de la COVID19 [actualitzat]
Més de 280 mil morts per COVID19, 15 mil d’ells en els darrers 10 dies: Aquests són els 3 motius que expliquen per què Brasil és el segon país amb més morts per COVID19 del món.
Casaldáliga: Teo-poeta de la liberación y espiritualidad contra-hegemónica
“Poeta de vida y palabra consustanciadas”, padre de la Iglesia Latinoamericana, intelectual crítico, inconformista y compasivo, ecologista radical. Es Pedro Casaldáliga para Juan José Tamayo.
Aquesta és la carta de Casaldáliga al Papa
Aquesta és la carta que Casaldàliga va enviar a el Papa i en la qual exposa, critica i suggereix renovacions en diferents àmbits de l’Església i del papat. Un “col·loqui fratern -en sinceritat humana i amb la llibertat de l’Esperit-“.